
Ανάρτηση Τροχών για αυτοκίνητο
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων για Ανάρτηση Τροχών
Ανάρτηση για
Πώς προσδιορίζονται τυχόν δυσλειτουργίες του άξονα μετάδοσης και του διαφορικού
Ο έλεγχος της συγκεκριμένης μονάδας απαιτείται να πραγματοποιείται ανά 50 000 με 75 000 χιλιόμετρα λειτουργίας. Για να εκτελέσετε τον έλεγχο του άξονα μετάδοσης και του διαφορικού, απαιτείται ελάχιστος χρόνος και ένας λάκκος, ένα αναβατόριο η ένας γρύλος. Πρωταρχικός σας σκοπός είναι ο έλεγχος των συνδέσεων ανάμεσα στα τμήματα. Σιγουρευτείτε ότι τα τμήματα είναι σφιχτά δεμένα μεταξύ τους και τσεκάρετε την κινησιμότητά τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να σιγουρευτείτε ότι το περίβλημα (καβούκι) του πίσω άξονα (στα πισωκίνητα αυτοκίνητα) έχει ικανή ποσότητα λιπαντικού. Στην περίπτωση που διαθέτετε μπροστινοκίνητο αυτοκίνητο, τσεκάρετε τη λίπανση του εμπρόσθιου άξονα μετάδοσης και του διαφορικού. Αν παρατηρήσετε διαρροές στον άξονα ή στο διαφορικό, αποκαταστήστε τα κενά και θυμηθείτε να βάλτε συμπληρώσετε βαλβολίνη.
Έχετε τη δυνατότητα να καταλάβετε ότι ο άξονας μετάδοσης και το διαφορικό χρειάζονται διαγνωστικό έλεγχο βάσει των παρακάτω σημαδιών:
- Αυξημένες δονήσεις στο πάτωμα του οχήματος.
- Διαρροές στο διαφορικό.
- Εξωτερικοί ήχοι κατά την οδήγηση σε υψηλές στροφές.
- Το περίβλημα (καβούκι) υπερθερμαίνεται συχνά.
- Εμφανής εμπλοκή της κίνησης των ημιαξονίων του πινιόν στις στροφές.
- Αισθητή παραμόρφωση του άξονα μετάδοσης και των τμημάτων του.
Αιτίες δυσλειτουργίας του άξονα μετάδοσης και του διαφορικού
Η συνηθέστερη αιτία δυσλειτουργίας του άξονα μετάδοσης και του διαφορικού, είναι το επιθετικό στυλ οδήγησης. Η πολύ δυνατή πίεση του πεταλιού του συμπλέκτη, το απότομο φρενάρισμα, η μη αποφυγή των λακκουβών και των σαμαριών με μεγάλη ταχύτητα - όλα στο σύνολό τους, οδηγούν στην προσαύξηση του μηχανικού φορτίου των τμημάτων, καθώς και στη χειροτέρευση των χαρακτηριστικών λειτουργίας του λιπαντικού. Λόγω της απουσίας λίπανσης ή της χειροτέρευσης της απόδοσης, οι επιφάνειες εργασίας των συνδεόμενων τμημάτων φθείρονται με ταχύτερο ρυθμό. Η φθορά των φλαντζών και των τσιμουχών λαδιού και η καθυστερημένη συντήρηση του συστήματος, μπορεί να επιφέρουν παρόμοια αποτελέσματα. Η βαλβολίνη στο περίβλημα (καβούκι), πρέπει να αλλάζεται κάθε 6000 με 12000 χιλιόμετρα, σε εξάρτηση με τις συνθήκες λειτουργίας. Επιπλέον, θα πρέπει που και που, να ελέγχεται η σύσφιγξη των στοιχείων στερέωσης και η ρύθμιση του αξονικού διάκενου των δορυφόρων.
Η συχνή οδήγηση σε ανώμαλα οδοστρώματα, ενδέχεται να επιφέρει μηχανικές κρούσεις - γδαρσίματα, ραγίσματα και παραμορφώσεις, τα οποία δημιουργούνται από χτυπήματα από πέτρες ή από περάσματα πάνω από εμπόδια. Επίσης, το παρκάρισμα του οχήματος σε εξωτερικό χώρο, ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση και την εξάπλωση σκουριάς.
Ορισμένες φορές, η αιτία δυσλειτουργίας της μονάδας μπορεί να πηγάζει από την τοποθέτηση τμημάτων κακής ποιότητας. Παραδείγματος χάρη, η χρησιμοποίηση μη αξιόπιστων ρουλεμάν, ενδέχεται να επιφέρει το μπλοκάρισμα του άξονα μετάδοσης ή την μετατόπιση της θέσης του διαφορικού και εν συνεχεία τη βλάβη του.
Επισκευή και αντικατάσταση του άξονα μετάδοσης και του διαφορικού
Για τις επισκευαστικές εργασίες, καθώς και για την αλλαγή των τμημάτων του συστήματος, θα πρέπει να αποτείνεστε στους ειδικούς. Σας θυμίζουμε ότι οι δορυφόροι θα πρέπει να αλλάζονται ανά ζεύγη, για την αποφυγή της άνισης φθοράς και της κατά συνέπεια βλάβης όλου του τμήματος. Για την αντικατάσταση του διαφορικού, απαιτείται η χρήση ειδικού εξοπλισμού, τον οποίο διαθέτουν όλα τα συνεργεία. Η αλλαγή του άξονα μετάδοσης θα πρέπει να εκτελείται μόνον, εφόσον εντοπιστούν ρωγμές και σκουριά.