
Δοχείο Διαστολής Ψυκτικό Υγρό για αυτοκίνητο
Δοχείο διαστολής ψυκτικoύ υγρού για
Δοχείο διαστολής ψυκτικoύ υγρού: χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα εντοπίσετε τυχόν βλάβη του δοχείου διαστολής του ψυκτικού
Θα πρέπει να γίνεται διαγνωστικός έλεγχος του καπακιού και των βαλβίδων του τμήματος ανά 4μήνο. Αρχικά, ελέγξτε την ορθότητα της θέσης του τμήματος και στη συνέχεια, ελέγξτε τις βαλβίδες. Θα πρέπει να τσεκάρετε το τμήμα για τυχόν ζημιές και για σκουριά. Για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας της βαλβίδας, πιέστε την. Το σημάδι ορθής λειτουργίας είναι ο χαρακτηριστικός ήχος σφυρίγματος καθώς πιέζετε τη βαλβίδα και ο ήχος αναρρόφησης όταν την απελευθερώνετε. Μετά, κάντε έλεγχο της τάπας αποστράγγισης του τμήματος. Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει επικαθίσεις και σκουριά. Τσεκάρετε την πίεση, η οποία οφείλει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των 80 και 120 kPa. Ελέγξτε οπτικά το περίβλημα του τμήματος, το οποίο πρέπει να μην έχει σημάδια διαρροών, καθώς αποτελούν σύμπτωμα ρωγμών στην επιφάνειά του.
Θα καταλάβετε ότι το δοχείο διαστολής του ψυκτικού έχει ανάγκη από διαγνωστικό έλεγχο, βάσει των παρακάτω σημαδιών:
- Υπερθέρμανση του κινητήρα.
- Το ψυκτικό υγρό ωθείται εκτός του δοχείου διαστολής.
- Φυσαλίδες.
- Σημαντικός σχηματισμός ατμού.
- Ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση ψυκτικού.
- Φούσκωμα των τοιχωμάτων του δοχείου διαστολής.
- Χαμηλότερο σημείο βρασμού του ψυκτικού.
- Υπερχείλιση του δοχείου διαστολής, κατά την κίνηση του οχήματος.
- Χαλαρωμένα κολάρα του συνδετικού σωλήνα.
- Διαρροές από το ψυγείο.
Αιτίες βλαβών του δοχείου διαστολής του ψυκτικού
Η πιο κοινή βλάβη του τμήματος είναι η απώλεια στεγανότητας του περιβλήματος. Συνήθως, αυτό προκύπτει από τη διαρκή έκθεσή του σε υψηλές θερμοκρασίες και σε υψηλή πίεση. Οι ζημιές στο περίβλημα, μπορεί να προκληθούν επίσης λόγω της χαμηλής ποιότητας του πλαστικού με το οποίο είναι φτιαγμένο το δοχείο διαστολής ή λόγω εργοστασιακού ελαττώματος, λανθασμένης τοποθέτησης και συνεπειών μετά από κάποια σύγκρουση. Η χρήση κακής ποιότητας αντιψυκτικού, επισπεύδει κατά πολύ τη φθορά της τάπας αποστράγγισης του δοχείου.
Επισκευή του δοχείου διαστολής του ψυκτικού
Η επισκευή μπορεί να αποκαταστήσει μόνον τις μικροζημιές. Αρχικά, κάντε καθαρισμό των βαλβίδων και του καπακιού. Εφόσον η φλάντζα του καπακιού είναι φθαρμένη, μπορείτε να τοποθετήσετε μια νέα. Αυτό όμως δεν θα επιλύσει για πολύ το πρόβλημα: το καπάκι θα πρέπει να αλλαχτεί στο εγγύς μέλλον. Αν οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη ή αποκτήσει σκουριά, χρειάζεται να αλλαχτεί η τάπα. Τυχόν μικρορωγμές στο περίβλημα, μπορούν να αποκατασταθούν με λιώσιμο με θερμαντική συσκευή ή με τη χρήση ειδικής συσκευής συγκόλλησης πλαστικού. Προς αποφυγή συνεχιζόμενων ζημιών, η επιφάνεια του δοχείου είναι ενισχυμένη.
Αντικατάσταση του δοχείου διαστολής του ψυκτικού
Κατά μέσο όρο, ο κύκλος ζωής του τμήματος ανέρχεται στα τρία χρόνια. Αν χαθεί η στεγανότητά του, αν το τμήμα υποστεί μεγάλη ζημιά ή αν το δοχείο παρουσιάσει διαρροές σε κάποια σημεία, τότε θα πρέπει να αλλαχτεί. Για να το αντικαταστήσετε, χρειάζεστε ένα σετ κλειδιών, σωλήνες, ένα κατσαβίδι, μια πένσα και μια λίμα. Στην αρχή, εξομαλύνετε με τη λίμα τα σημεία ένωσης του σωλήνα. Ακολούθως, βγάλτε το δοχείο και αδειάστε το αντιψυκτικό. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το προβληματικό δοχείο και τοποθετήστε τη σωλήνα εκτόνωσης στο καινούριο τμήμα. Μετά, συνδέστε τους συνδετικούς σωλήνες, σφίξτε τα κολάρα και γεμίστε το σύστημα με νέο ψυκτικό.