Μπαταρία για αυτοκίνητο
Μπαταρία για
Μπαταρία: χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα εντοπίσετε τυχόν βλάβες της μπαταρίας
Ο διαγνωστικός έλεγχος της μπαταρίας, θα πρέπει να ξεκινάει με τον οπτικό της έλεγχο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στο εσωτερικό της μέρος, εκεί που είναι οι πλάκες της, αφαιρώντας απλά το ειδικό καπάκι που βρίσκεται στο επάνω μέρος της. Ξεκινήστε, τσεκάροντας το χρώμα του ηλεκτρολύτη. Το υγρό θα πρέπει να είναι διαυγές. Εάν είναι σκουρόχρωμο ή κοκκινωπό, οι πλάκες της μπαταρίας έχουν φθαρεί και η μπαταρία θα πρέπει να αντικατασταθεί. Συνεχίστε, τσεκάροντας αν είναι αρκετή η ποσότητα του ηλεκτρολύτη της μπαταρίας: όλες οι πλάκες της μπαταρίας θα πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένες με το υγρό. Αν η στάθμη του υγρού δεν είναι επαρκής, τότε θα πρέπει να αναπληρωθεί.
Στη συνέχεια, τσεκάρετε το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τη χρήση ενός μετρητή τάσης ή ενός πολύμετρου. Η ονομαστική τιμή είναι 12,5 με 13 βολτ. Το ανώτατο όριο υποδηλώνει ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη, το κατώτατο όριο δηλώνει ότι η φόρτισή της έχει πέσει στο μισό. Η τάση της φορτισμένης μπαταρίας, πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα 13,5 με 14 βολτ. Εάν είναι πιο χαμηλή, τότε το δυναμό του αυτοκινήτου έχει κάποιο πρόβλημα.
Θα καταλάβετε ότι η μπαταρία χρειάζεται διαγνωστικό έλεγχο, από τα παρακάτω σημάδια:
- Προβλήματα στην εκκίνηση του κινητήρα.
- Ταχεία αποφόρτιση της μπαταρίας.
- Αύξηση των δονήσεων της μπαταρίας όταν λειτουργεί ο κινητήρας.
- Αστάθεια της λειτουργίας της μίζας και του κινητήρα.
- Υψηλή θερμοκρασία στους πόλους της μπαταρίας.
Αν τηρείτε τις συστάσεις λειτουργίας, ο μέσος κύκλος ζωής του τμήματος ανέρχεται στα 4 χρόνια. Συνιστάται να κάνετε έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας, σε κάθε σέρβις του οχήματος.
Αιτίες βλαβών της μπαταρίας
Η λειτουργία του αυτοκινήτου με άδεια μπαταρία, καθώς και η αποθήκευσή της για μεγάλο διάστημα, προκαλούν τη θείωση των πλακών της μπαταρίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται στην επιφάνεια των πλακών της μπαταρίας κρύσταλλοι, οι οποίοι δεν είναι διαλύονται από τον ηλεκτρολύτη, μειώνοντας έτσι την λειτουργική επιφάνεια των πλακών, με αποτέλεσμα τη μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας. Η μη τήρηση των όρων φόρτισης της συσκευής, προξενεί την πτώση της ενεργής μάζας από τις πλάκες, γεγονός που οδηγεί σε βραχυκυκλώματα.
Εξαιτίας της έκθεσης της μπαταρίας σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, η ακεραιότητα του τμήματος συχνά μειώνεται. Οι βλάβες που θα προκύψουν, ενδέχεται είτε να είναι εμφανείς (διόγκωση και στράβωμα του περιβλήματος, εμφάνιση ρωγμών), είτε όχι (εμφάνιση μικρορωγμών που ενδέχεται να μην εντοπίζονται οπτικά, όμως να επηρεάζουν την ποιότητα του ηλεκτρολύτη και τη λειτουργία της μπαταρίας).
Κάποιες από τις βλάβες των μπαταριών, προκύπτουν από τη μη τήρηση των απαιτήσεων που αφορούν στο επίπεδο του υγρού και την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη. Η χαμηλή στάθμη υγρού προκαλεί τη φθορά των πλακών, ενώ η εξαιρετικά υψηλή στάθμη του, επιφέρει τη διαρροή του μέσω από τις τρύπες εξαερισμού της μπαταρίας, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεταγενέστερες βλάβες άλλων τμημάτων του οχήματος. Επίσης, η παρουσία ρύπων μέσα στον ηλεκτρολύτη, περιορίζει τον κύκλο ζωής του τμήματος.
Επισκευή και αντικατάσταση της μπαταρίας
Την επισκευή της μπαταρίας μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας, εφόσον αφορά στην αναπλήρωση του ηλεκτρολύτη, στο σφίξιμο των βιδών στερέωσης και στο καθάρισμα των πόλων της. Σε περίπτωση θείωσης, βραχυκυκλώματος ή αντιστροφής της πολικότητας, η μπαταρία θα πρέπει να αλλαχτεί. Η αντικατάσταση της, μπορεί να γίνει πανεύκολα κι από εσάς. Κατά την αντικατάστασή της, συνιστάται να τροφοδοτείτε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου (υπολογιστή ταξιδίου, σύστημα πλοήγησης, ραδιόφωνο) με κάποια άλλη μπαταρία, ούτως ώστε να αποτραπεί η επαναφορά των ρυθμίσεών τους.
Η αλλαγή της μπαταρίας πραγματοποιείται με την παρακάτω διαδικασία:
- Βγάλτε το κλειδί από τη μίζα και ανοίξτε το καπό του αυτοκινήτου.
- Ξεσφίξτε το παξιμάδι του πόλου.
- Αποσυνδέστε το καλώδιο από τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας.
- Βγάλτε το κάλυμμα προστασίας και αποσυνδέστε το καλώδιο από το θετικό πόλο.
- Αν τυχόν υπάρχει σφιγκτήρας συγκράτησης για την στερέωση της μπαταρίας, τότε θα πρέπει να τον βγάλετε κι αυτόν.
- Βγάλτε την παλιά μπαταρία.
- Τοποθετήστε το καινούριο τμήμα.
- Συναρμολογήστε τα τμήματα με την αντίθετη σειρά.