
Αμορτισέρ για αυτοκίνητο
Αμορτισέρ για
Αμορτισέρ: χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα αντιληφθείτε τυχόν βλάβες του αμορτισέρ
Το τμήμα θα πρέπει να περνά από διαγνωστικό έλεγχο ανά 20.000 χιλιόμετρα. Ξεκινώντας, ελέγξτε το τμήμα οπτικά κι αν βρείτε ίχνη λαδιού ή διάβρωσης, αλλάξτε το αμορτισέρ. Ελέγξτε, επίσης, και τα ελαστικά (ενδέχεται να υπάρχουν ενδείξεις ανομοιόμορφης φθοράς). Συνήθως, ο διαγνωστικός έλεγχος του τμήματος, πραγματοποιείται με το κούνημα του εμπρόσθιου και οπίσθιου μέρους του οχήματος. Αν αφού αφεθεί το όχημα κάνει πάνω από μια ταλάντωση, τότε τα αμορτισέρ έχουν πρόβλημα. Για να πραγματοποιηθεί πιο αναλυτικός διαγνωστικός έλεγχος, θα πρέπει να αποταθείτε στους ειδικούς κάποιου συνεργείου.
Τις περισσότερες φορές, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη διαγνωστικού ελέγχου των αμορτισέρ από τα παρακάτω σημάδια:
- Αύξηση της απόστασης πέδησης.
- Επηρεάζεται η ελεγξιμότητα του οχήματος.
- Ακούγονται παράξενοι θόρυβοι κατά την οδήγηση.
- Το αμάξωμα του αυτοκινήτου ταλαντεύεται.
- Μειώνεται η άνεση στην καμπίνα επιβατών,
- Ανομοιόμορφη και πρόωρη φθορά των ελαστικών.
Αιτίες βλαβών των αμορτισέρ
Συνήθως, χαλούν η φλάντζα λαδιού και τα σινεμπλόκ των αμορτισέρ, λόγω κακής ποιότητας και λανθασμένης χρήσης. Οι μηχανικές βλάβες της ράβδου και της επιφάνειάς της, ενδέχεται να προκύψουν από τη λανθασμένη τοποθέτηση του τμήματος. Παραδείγματος χάρη, το φάγωμα του σπειρώματος του επάνω τμήματος της ράβδου, ενδέχεται να προκληθεί από τη χρήση αερόκλειδου, η χρήση του οποίου απαγορεύεται αυστηρά. Το τμήμα ενδέχεται επίσης να μπλοκάρει, χάρη σε λάθος τοποθέτηση, μιας και μπορεί να παραμορφωθεί και να μπλοκάρει επάνω στον οδηγό. Η τοποθέτηση του τμήματος, συνεπώς, θα πρέπει να γίνεται τηρώντας τους κανόνες και με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων.
Κατά τη χρήση του, τα αμορτισέρ υπόκεινται σε υψηλά φορτία, οπότε χρειάζονται έγκαιρη συντήρηση. Αν παραμεληθεί η προγραμματισμένη αλλαγή των φουσκών κατά της σκόνης, τα αμορτισέρ θα χάσουν τη στεγανότητά τους και θα εκτεθούν στην επιρροή των ρύπων και της διάβρωσης.
Επισκευή των αμορτισέρ
Αν παρουσιαστεί κάποια βλάβη, αποταθείτε σε κάποιο συνεργείο για να λάβετε εξειδικευμένη βοήθεια:
- Αλλάξτε τις τσιμούχες, τις φλάντζες και τις σκουριασμένες ή στραβές ράβδους.
- Επισκευάστε τυχόν διαρροές.
- Προσθέστε άζωτο στο τμήμα.
- Αντικαταστήστε το λάδι του.
- Πραγματοποιήστε διαγνωστικό έλεγχο με ειδικό εξοπλισμό δύο ταχυτήτων.
- Επισκευάστε τις ράβδους με ηλεκτροστατική βαφή ή πολυμερή υλικά.
Αντικατάσταση των αμορτισέρ
Υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας, τα αμορτισέρ απαιτούν αντικατάσταση ανά 3 με 4 χρόνια, ενώ στα επιθετικά περιβάλλοντα, κάθε 40.000 με 50.000 χιλιόμετρα. Για να μην γλιστρά το όχημα, θα πρέπει να αλλάζονται ταυτόχρονα τα αμορτισέρ που βρίσκονται στον ίδιο άξονα. Για να αλλάξετε ένα αμορτισέρ, ακολουθήστε τα παρακάτω:
- Βγάλτε τον τροχό και μετά, τα μαρκούτσια των φρένων, χωρίς να τα ξεβιδώσετε από τις δαγκάνες (αλλιώς θα χρειαστεί εξαέρωση των φρένων).
- Ξεσφίξτε τα επάνω συνδετικά στοιχεία του αμορτισέρ.
- Ξεβιδώστε τα κάτω παξιμάδια συγκράτησης του τμήματος.
- Συμπιέστε το ελατήριο με προσοχή και ομοιόμορφα με το ειδικό εργαλείο.
- Τοποθετήστε το νέο τμήμα.
- Κάντε τα πιο πάνω βήματα με την αντίστροφη σειρά.
- Τσεκάρετε ότι το ελατήριο δεν έχει ραγίσματα.