Φανάρια για αυτοκίνητο
Προβολείς για
Προβολείς: χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα εντοπίσετε τυχόν βλάβες των προβολέων
Κατ’ αρχάς, βγάλτε το φακό και κάντε οπτικό έλεγχο του λαμπτήρα. Ο λαμπτήρας πρέπει να μην είναι βρώμικος και το νήμα να είναι άθικτο. Στη συνέχεια, ανοίξτε την ασφαλειοθήκη και τη θήκη των ρελέ, και κάντε έλεγχο της κατάστασης της ασφάλειας. Η ασφάλεια δεν πρέπει να είναι χαλασμένη.
Μετά, τσεκάρετε τη λειτουργία του ρελέ των προβολέων. Εφόσον λειτουργεί το ρελέ, θα ακουστούν σύντομα «κλικ», καθώς θα ενεργοποιείτε τους προβολείς. Εάν δεν ακούσετε τα «κλικ», το ρελέ δεν λειτουργεί.
Για τον έλεγχο της ακεραιότητας της συνδετικής καλωδίωσης, ανοίξτε το καπό και ελέγξτε την. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, στην ορθότητα της σύνδεσής της. Δεν πρέπει να υπάρχουν ίχνη σκουριάς στους ακροδέκτες.
Αν δεν καταφέρετε να εντοπίσετε μόνοι σας την αιτία της βλάβης, αποταθείτε σε κάποιο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων, όπου θα γίνει ο έλεγχος με εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Ενδεχομένως να καταλάβετε ότι οι προβολείς χρειάζονται διαγνωστικό έλεγχο, βάσει των παρακάτω σημαδιών:
- Όταν ενεργοποιείτε τους προβολείς, δεν ανάβουν.
- Το φώς τους είναι χαμηλό σε ένταση ή αναβοσβήνει.
- Η κατεύθυνση της δέσμης του φωτός δεν είναι σωστή.
- Υπάρχει συσσώρευση υγρασίας στο εσωτερικό του τμήματος.
Αιτίες βλαβών των προβολέων
Πολλές φορές, οι προβολείς δεν ανάβουν, διότι η ασφάλεια είναι καμένη λόγω μεταβολής της τάσης. Αυτό ενδέχεται, επίσης, να οφείλεται σε ισχυρές δονήσεις κατά την κίνηση του οχήματος.
Οι λαμπτήρες θεωρούνται αναλώσιμα τμήματα και χαρακτηρίζονται από περιορισμένο κύκλο ζωής, ο οποίος ανάλογα με το είδος του λαμπτήρα, ανέρχεται στις 500 έως 3.000 ώρες, αλλά είναι πιθανό να μειωθεί λόγω εσφαλμένης εγκατάστασης ή αστάθειας της τάσης.
Οι μηχανικές βλάβες των τμημάτων προκύπτουν λόγω τροχαίων ατυχημάτων και απρόσμενων μεταβολών της θερμοκρασίας. Τα ραγίσματα συνεπάγονται το χάσιμο της στεγανότητας του προβολέα κι έτσι, συσσωρεύεται υγρασία κάτω από το κρύσταλλό του. Ενδέχεται, επίσης, να δημιουργηθεί θάμπωμα των προβολέων εξαιτίας της φραγής των οπών εξαερισμού. Η διαρκής παρουσία υγρασίας στο περίβλημα του τμήματος, συνεπάγεται το σκούριασμα των καλωδίων, καθώς και του ανακλαστήρα και των εσωτερικών εξαρτημάτων του προβολέα. Τα τμήματα χαμηλής ποιότητας, χαλούν πιο γρήγορα.
Επισκευή των προβολέων
Συνήθως, τα στοιχεία στερέωσης είναι αυτά που φθείρονται και χαλούν. Κατά συνέπεια, οι συνηθέστερες εργασίες επισκευής έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν την ακεραιότητα των στοιχείων αυτών. Αν ο ανακλαστήρας ή το περίβλημα ραγίσουν, ή οι συνδέσεις των εξαρτημάτων των προβολέων χαλαρώσουν, έχετε τη δυνατότητα να τους επισκευάσετε και μόνοι σας. Για να επισκευαστεί ο ανακλαστήρας, θα πρέπει να τριφτεί και να γυαλιστεί. Για να επισκευαστεί η επίστρωση του καθρέπτη, καθαρίστε το φθαρμένο υλικό από τα τοιχώματα του περιβλήματος, απολιπάνετε τα και περάστε τα με νέα επίστρωση. Αν υπάρχει πρόβλημα στην καλωδίωση, αποταθείτε σε κάποιον ειδικό.
Αντικατάσταση των προβολέων
Για να αλλάξετε το τμήμα, προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:
- Βγάλτε τον προφυλακτήρα.
- Ξεβιδώστε και αφαιρέστε τα στοιχεία στερέωσης.
- Αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας από τον προβολέα.
- Βγάλτε το περίβλημα του τμήματος προς αντικατάσταση από τη θέση του.
- Τοποθετήστε, συνδέστε και στερεώστε το καινούριο τμήμα.
- Τοποθετήστε τον προφυλακτήρα.
- Δοκιμάστε τον καινούριο προβολέα.