
Αισθητήρας αποθέματα καυσίμου αυτοκινήτου ντίζελ και βενζίνη
Αισθητήρας στάθμης ρεζερβουάρ για
Αισθητήρας στάθμης ρεζερβουάρ: χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα εντοπίσετε τυχόν βλάβες του αισθητήρα στάθμης καυσίμου
Ξεκινήστε ελέγχοντας το τμήμα. Πολλές φορές, η βλάβη των κινούμενων τμημάτων, προέρχεται από οξείδωση, η οποία προκαλείται από την επίδραση του νερού και των ρύπων σε βάθος χρόνου.
Η αντίσταση του εξαρτήματος θα πρέπει επίσης να ελέγχεται, με τη χρήση ενός ωμόμετρου. Να θυμάστε ότι το επίπεδο του καυσίμου στο ντεπόζιτο, θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της μέτρησης. Επομένως, το ντεπόζιτο θα πρέπει να είναι είτε άδειο, είτε εντελώς γεμάτο. Αν είναι άδειο, η αντίσταση του αισθητήρα θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των 230 και 330 Ω. Αν είναι γεμάτο, η αντίσταση θα πρέπει να είναι 6 έως 7 Ω.
Αν ο δείκτης δεν αντιδρά κατά την αλλαγή της ποσότητας καυσίμου στο ντεπόζιτο, αποσυναρμολογήστε τον πίνακα οργάνων και ελέγξτε την καλωδίωση.
Το εξάρτημα θα πρέπει να περνά από διαγνωστικό έλεγχο, παράλληλα με το σύστημα καυσίμου μία φορά το χρόνο ή κάθε 60 με 80 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι ο αισθητήρας στάθμης καυσίμου χρειάζεται διαγνωστικό έλεγχο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ο δείκτης υποδεικνύει ότι το ντεπόζιτο καυσίμου είναι άδειο.
- Ο δείκτης ανεβοκατεβαίνει απότομα κατά την οδήγηση.
- Όταν το ντεπόζιτο καυσίμου είναι πλήρες, ο δείκτης εμφανίζει λανθασμένη στάθμη καυσίμου.
Αίτια βλαβών του αισθητήρα στάθμης καυσίμου
Το πιο συχνό σφάλμα του εξαρτήματος είναι ο φθαρμένος ολισθητήρας και οι διαδρομές επαφής του ποτενσιόμετρου. Λόγω της έλλειψης επαφής, οι πληροφορίες σχετικά με τη στάθμη καυσίμου δεν μεταδίδονται στον πίνακα οργάνων. Η πτώση τάσης του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου, η απώλεια της ακεραιότητας του καλωδίου, η επίδραση του νερού στις επαφές και η ρύπανσή τους, εμποδίζουν τη μετάδοση του ηλεκτρικού σήματος και οδηγούν σε εσφαλμένη λειτουργία του δείκτη.
Μερικές φορές, ο λόγος δυσλειτουργίας του αισθητήρα, είναι το κόλλημα δείκτη λόγω συσσώρευσης ρύπων ή η λανθασμένη ρύθμισή του. Σε αυτή την περίπτωση, η βλάβη είναι εύκολο να αποκατασταθεί με μια απλή ρύθμιση. Το τμήμα μπορεί επίσης να μπλοκάρει από γρατζουνιές στην επιφάνεια του πλωτήρα.
Η χρήση καυσίμων κακής ποιότητας και η συσσώρευση ρύπων και νερού στο ντεπόζιτο καυσίμου, επιφέρουν την πιο γρήγορη διάβρωση των μεταλλικών του τμημάτων. Μερικές φορές, οι βλάβες του αισθητήρα προκαλούνται από τη φθορά των φλαντζών. Αν δεν μπορούν να αλλαχτούν, θα πρέπει να αντικατασταθεί ο αισθητήρας.
Επισκευή και αντικατάσταση του αισθητήρα στάθμης καυσίμου
Αν οι επαφές οξειδωθούν, χρειάζονται απλώς καθάρισμα. Κατά την αποσύνδεση του αισθητήρα, εξασφαλίστε ότι δεν θα προκαλέσετε ζημιά στους αυλούς επαφής. Αν χαλάσουν, απαιτείται η αλλαγή ολόκληρου του αισθητήρα.
Αν ο δείκτης παρουσιάζει λάθος ενδείξεις, ρυθμίστε τον, μετακινώντας την κινούμενη επαφή του πλωτήρα σε οριακή θέση και ρυθμίζοντας αντίστοιχα τον δείκτη.
Αν ο αισθητήρας πάθει κάποια βλάβη λόγω μηχανικής κρούσης ή αλλάξει η αντίστασή του, θα πρέπει να αλλαχτεί. Αφού τοποθετηθεί το καινούριο τμήμα, θα πρέπει να ρυθμιστεί, για να αυξηθεί η ακρίβεια των δεδομένων που εμφανίζει.