
Αμορτισερ τιμονιου για αυτοκίνητο
Αμορτισερ τιμονιου για
Αμορτισερ τιμονιου: χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα εντοπίσετε τυχόν βλάβες του αμορτισέρ του τιμονιού
Για να κάνετε διαγνωστικό έλεγχο του αμορτισέρ του τιμονιού μόνοι σας, απαιτείται ο οπτικός του έλεγχος. Τυχόν ρωγμές στην επιφάνεια του τμήματος, παραμόρφωση του περιβλήματός ή του ελατήριού του, φθορές και σκουριά στη ράβδο και σπάσιμο της φούσκας προστασίας κατά της σκόνης, υποδηλώνουν ότι το τμήμα είναι προβληματικό.
Ακολούθως, θα πρέπει να ανασηκώσετε το εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου και να στρίψετε το τιμόνι ορισμένες φορές και προς τις δυο κατευθύνσεις, με απότομες κινήσεις. Αν υπάρχουν μεγάλα κενά, το πιθανότερο είναι να έχει χαλάσει το αμορτισέρ. Τυχόν βλάβη του τμήματος, υποδηλώνεται κι από την υπερβολικά δύσκολη περιστροφή του τιμονιού. Θα πρέπει, ακόμη, να τσεκάρετε την ορθή κατάσταση των ζαμφόρ: με το πέρασμα του χρόνου ενδέχεται να μαλακώσουν και στο τέλος, να σπάσουν.
Για τον πιο αναλυτικό έλεγχο του αμορτισέρ του τιμονιού απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, οπότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάποιο συνεργείο.
Θα καταλάβετε ότι το αμορτισέρ του τιμονιού χρειάζεται διαγνωστικό έλεγχο, από τα παρακάτω σημάδια:
- Δονήσεις του τιμονιού,
- Χτυπήματα στο τιμόνι κατά την οδήγηση πάνω από εμπόδια.
- Περιστροφή των τροχών υπό διαφορετική γωνία.
- Μείωση της απόκρισης του αυτοκινήτου.
- Τριξίματα όταν γυρίζετε το τιμόνι στο τέρμα.
- Χτυπήματα από το μέρος της εμπρόσθιας ανάρτησης όταν οδηγείτε.
- Αξονική διαφοροποίηση των κινητήριων τροχών στις χαμηλές ταχύτητες.
Αιτίες βλαβών του αμορτισέρ του τιμονιού
Τη συνηθέστερη αιτία βλάβης του τμήματος, αποτελούν οι επιθετικές συνθήκες λειτουργίας. Η συχνή οδήγηση σε κακής ποιότητας οδοστρώματα, επιφέρει πιο μεγάλη πίεση στο τμήμα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την πρόωρη φθορά των εξαρτημάτων του. Εκτός από αυτό, κατά την οδήγηση εκτός δρόμου, το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης του αμορτισέρ, η οποία προκύπτει από τη διείσδυση ξένων σωμάτων ή τα χτυπήματα σε εμπόδια, μεγαλώνει κατά πολύ. Λόγω αυτού, ενδέχεται να περιοριστεί η στεγανότητα του περιβλήματός του και να προκύψει διαρροή λαδιού. Τυχόν παραμόρφωση του περιβλήματος, αποτελεί αρκετές φορές το λόγο του κωλύματος της ράβδου του.
Τα χημικά του δρόμου και η βρωμιά, αποτελούν επίσης ζημιογόνους παράγοντες για το τμήμα, διότι λόγω της επιρροής τους, χαλούν τη φούσκα προστασίας και την τσιμούχα του αμορτισέρ. Συνεπώς, η ράβδος αποκτά σκουριά, το υγρό ξεκινά τις διαρροές και η απόδοση του τμήματος χειροτερεύει. Επίσης, ενδέχεται να περάσει αέρας στο εσωτερικό του αμορτισέρ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πρόωρη φθορά των φουσκών κατά της σκόνης ενδέχεται να προκληθεί από τη χρήση χαμηλής ποιότητας λαδιού, το οποίο προκαλεί τη διάβρωση των τσιμουχών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, επίσης, οι βλάβες του τμήματος προκύπτουν λόγω δυσλειτουργιών στην επίδοση άλλων τμημάτων των συστημάτων διεύθυνσης και ανάρτησης. Ειδικότερα, οι βάσεις του αμορτισέρ ενδέχεται να σπάσουν λόγω εμπλοκής του μπαλακιού του ακρόμπαρου. Τα απλά αμορτισέρ με ελατήριο, ενδέχεται ορισμένες φορές να χαλάσουν λόγω χαλάρωσης.
Επισκευή του αμορτισέρ του τιμονιού
Συνήθως, έχετε τη δυνατότητα να αποκαταστήσετε την απόδοση του αμορτισέρ με επαναπλήρωση. Θα πρέπει να κάντε αποσυναρμολόγηση του τμήματος, να το καθαρίσετε με προσοχή, να αλλάξετε τα στοιχεία στεγανοποίησης και τους δακτυλίους ασφάλισής του, καθώς και το ρυθμιστή της δύναμης απόσβεσης. Τα συγκεκριμένα τμήματα περιέχονται συνήθως στο σετ επισκευής.
Αντικατάσταση του αμορτισέρ του τιμονιού
Όλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αντικατάσταση του αμορτισέρ του τιμονιού, μόνοι τους. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να βάλετε το αυτοκίνητο σε ένα αναβατόριο, να ξεβιδώσετε τις βίδες και να το αφαιρέσετε από τη βάση του. Μετά, να κάνετε καθαρισμό της θέσης του από τη βρωμιά και τη σκουριά, εφόσον το κρίνετε αναγκαίο. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε το νέο τμήμα, σφίγγοντας τις βίδες του με τη ροπή που ορίζεται στο τεχνικό εγχειρίδιο του οχήματος.