
Τροχαλία στροφάλου αυτοκινήτου
Τροχαλίας στροφαλοφόρου για
Τροχαλίας στροφαλοφόρου: χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα εντοπίσετε τυχόν ζημιές της τροχαλίας του στροφαλοφόρου
Η τροχαλία του στροφαλοφόρου πρέπει να ελέγχεται ανά 60.000 χιλιόμετρα. Το ράγισμα ή το στράβωμα του ελαστικού της στοιχείου, το σπάσιμο των ελαστικών και μεταλλικών της τμημάτων, τα ραγίσματα στο κέντρο ή κοντά στις οπές στήριξής της κι οι χρωματιστές κηλίδες στην εξωτερική επιφάνεια του περιβλήματός της, δείχνουν ότι απαιτείται η αντικατάστασή της.
Η έλλειψη εμφανών βλαβών, δεν εγγυάται πάντα την καλή κατάσταση του τμήματος. Για πραγματοποιηθεί έλεγχος της λειτουργικότητάς του, θα πρέπει να τραβήξετε μια γραμμή με μαρκαδόρο από το κέντρο της τροχαλίας ως την άκρη της. Μετά, θα πρέπει να βάλετε μπροστά τον κινητήρα και να ανάψετε αρκετές συσκευές, για να δεχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φορτίο η μονάδα κίνησης του ιμάντα. Αφού γίνει αυτό, σβήστε τον κινητήρα και ελέγξτε αν ταιριάζουν τα σημάδια που είχατε κάνει.
Θα καταλάβετε ότι η τροχαλία του στροφαλοφόρου απαιτεί διαγνωστικό έλεγχο, από τα παρακάτω σημάδια:
- Πρόωρη καταστροφή του ιμάντα κίνησης.
- Αισθητοί κραδασμοί στην καμπίνα επιβατών,
- Εμφάνιση παράξενων ήχων κάτω από το καπό, όπως θόρυβοι χτυπήματα ή σφύριγμα κατά τη λειτουργία του κινητήρα.
- Συχνό κάψιμο του ρελέ ή της ασφάλειας του δυναμό.
Αιτίες ζημιών της τροχαλίας του στροφαλοφόρου
Η τροχαλία του στροφαλοφόρου διαθέτει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και αποτελεί τμήμα το οποίο ανήκει στα ανταλλακτικά που αντικαθίστανται προληπτικά. Ο μέσος όρος ζωής του τμήματος βρίσκεται ανάμεσα στα 90.000 με 120.000 χλμ.
Ενδέχεται, λόγω επιθετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων να επέλθει πρόωρη φθορά της τροχαλίας, μιας και η πτώση της θερμοκρασίας, η εισροή υγρών, όπως η βενζίνη και το λάδι, καταστρέφουν τόσο το στοιχείο απόσβεσης, όσο και το ρουλεμάν του.
Οι συνθήκες χρήσης του αυτοκινήτου, ασκούν επίσης μεγάλη επιρροή στη διάρκεια ζωής του τμήματος. Η αστική οδήγηση, με χαμηλές σ.α.λ. και τα απότομα ξεκινήματα και φρεναρίσματα, αυξάνουν τα φορτία που δέχεται το τμήμα.
Τα λάθη κατά την τοποθέτηση, είναι μια από τα συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης ζημιάς στην τροχαλία. Η χρησιμοποίηση ακατάλληλου εξοπλισμού ή μεταχειρισμένων βιδών, το υπερβολικό ή ανεπαρκές σφίξιμο των στοιχείων στερέωσης και τα δυνατά χτυπήματα, μπορεί να επιφέρουν το ράγισμα του τμήματος. Αφού τοποθετηθεί το τμήμα, επιβάλλεται ο έλεγχος της ευθυγράμμισης των τμημάτων της μονάδας κίνησης του ιμάντα. Επίσης, συνιστάται και η αλλαγή του ιμάντα κίνησης, μιας και στην αντίθετη περίπτωση, αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα πρόωρης φθοράς της τροχαλίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ζημιές της τροχαλίας του ιμάντα οφείλονται στην τοποθέτηση πρόσθετου εξοπλισμού, ο οποίος δεν προβλέπεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, π.χ. κάποιο κλιματιστικό ή ένα διαφορετικό δυναμό.
Αντικατάσταση της τροχαλίας του στροφαλοφόρου
Αν παρουσιαστεί κάποια ζημιά, η τροχαλία θα πρέπει να αντικατασταθεί. Το να εγκαταστήσετε το νέο τμήμα από μόνοι σας, δεν παρουσιάζει δυσκολίες, ωστόσο θα χρειαστείτε εξειδικευμένα: ένα λεβιέ για να συγκρατήσετε την τροχαλία, ένα ταφ καστάνιας, έναν εξωλκέα και ένα σωληνωτό καρυδάκι. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Ανεβάστε το αυτοκίνητο στο αναβατόριο.
- Βγάλτε τους εμπρόσθιους τροχούς.
- Βγάλτε το προστατευτικό του κινητήρα, τον ιμάντα του δυναμό και το φίλτρο αέρα.
- Συγκρατώντας την τροχαλία με τα κατάλληλα εργαλεία, ξεβιδώστε τη βίδα, με τη χρήση ενός κλειδιού με την ανάλογη διάμετρο και ενός λεβιέ.
- Τραβήξτε και βγάλτε το τμήμα με έναν εξωλκέα.
- Καθαρίστε τη θέση επαφής του και λιπάνετε όλα τα τμήματα.
- Τοποθετήστε το καινούριο τμήμα με την αντίθετη διαδικασία. Η βίδα στήριξης της τροχαλίας απαιτείται να σφιχτεί με τη ροπή που ορίζεται στο τεχνικό εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.